top of page

Puppy 101 Group

Public·39 members

Johann Wolfgang Von Goethe Patnje Mladog Werthera Pdf Download


Johann Wolfgang von Goethe: Patnje mladog Werthera
Patnje mladog Werthera je roman njemačkog pisca Johann Wolfganga von Goethea, objavljen 1774. godine. Roman je jedno od najpoznatijih djela književnosti Sturm und Drang, pokreta koji je naglašavao slobodu izražavanja, emocije i individualnost. Roman je utjecao na mnoge druge pisce i umjetnike, kao i na kulturne i društvene trendove.


Download Zip: https://7curioqconsme.blogspot.com/?file=2w3jiA


Sadržaj romana
Radnja romana prati pisma koja piše mladi umjetnik Werther svom prijatelju Wilhelmu. Werther se zaljubljuje u Lotte, lijepu i plemenitu djevojku koja je zaručena za starijeg i ozbiljnijeg Alberta. Werther se ne može pomiriti s činjenicom da Lotte ne može biti njegova, pa pati od ljubavne tuge i depresije. On se povlači u sebe i bježi od društva, tražeći utjehu u prirodi, književnosti i slikarstvu. Međutim, njegova patnja postaje sve jača i on počinje razmišljati o samoubojstvu kao jedinom izlazu iz svoje situacije. Na kraju romana, on se ubija pištoljem kojeg je posudio od Alberta.


Značenje romana
Patnje mladog Werthera je roman koji je izazvao veliku senzaciju i kontroverzu u svoje vrijeme. Roman je bio vrlo popularan među mladima koji su se poistovjećivali s Wertherovim osjećajima i problemima. Neki su čak oponašali njegov stil odijevanja, a navodno je bilo i slučajeva samoubojstava inspiriranih romanom. Roman je također bio kritiziran od strane crkve, vlasti i konzervativnih krugova koji su ga smatrali opasnim i nemoralnim. Roman je predstavljao novi način pisanja koji je bio više usmjeren na unutarnji svijet likova, njihove misli i osjećaje, nego na vanjsku radnju i događaje. Roman je također pokazivao utjecaj novih filozofskih ideja koje su propitivale tradicionalne vrijednosti i autoritete.


Preuzimanje romana
Ako želite pročitati roman Patnje mladog Werthera na hrvatskom jeziku, možete ga preuzeti u PDF formatu sa sljedeće poveznice: [Patnje mladoga Werthera - e-Lektire]. Ako želite pročitati roman na engleskom jeziku, možete ga preuzeti sa sljedeće poveznice: [The Sorrows of Young Werther by Johann Wolfgang von Goethe Project Gutenberg].


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

bottom of page